Recepty
Milí debničkári,
volám sa Tinka Karmažín a od dnešného dňa budem pre Vás v Liptovskej debničke pripravovať recepty. Mojou snahou bude, aby sa každá minúta strávená v kuchyni premenila na gurmánsky zážitok. Aby ste navarili zdravo, rýchlo a chutne - to je moje heslo. Toto všetko popretkávané prírodou, zeleninou, ovocím, bylinkami a koreninami, ktoré tak veľmi milujem ♥ takže všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu nechajte sa inšpirovať :)
Bon apetit a veľa zábavy v kuchyni
Jarná tekvicová
Jar je tu a s ňou konečne po dlhej zime aj zeleninka. Spravte si túto bleskovú krémovú polievočku a doplňte do tela potrebné vitamíny
Na 1,5- 2 litre polievky potrebujeme :
- 1/2 tekvice
- 1 cuketa
- 2 petržleny
- 2 strúčiky mladého cesnaku
- 10 ks mladého hrášku
- Rasca, bobkový list, soľ, korenie, červená paprika, pažítka, petržlenová vňať, kôpor podľa chuti.
Na masle si osmahneme nakrájaný cesnak, rascu, červenú papriku a trošku múky na zápražku. pridáme nastrúhanú tekvicu, cuketu a petržleny, nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať krátko osmahneme a podlejeme vodou. Pridáme bobkový list, príp. kôpor. Varíme 10 min, polievku dochutíme pomletým korením, soľou, cukrom, troškou muškátového oriešku a citrónovou štavou/octom. Vyberieme bobkový list a polievku parkrát ponorným mixérom rozmixujeme. Nie úplne dohladka, len párkrát, aby sa nám chute prepojili. V prípade chuti môžete pridať mlieko/smotanu.
Čerešňový smotanový koláč
môj milovaný najobľúbenejší koláčik <3 expresný, šťavnatý, jarný!
Keď vám zavolá návšteva, že o pol hoďku sú u vás, vytiahnite tento chuťovo dokonalý recept :) Garantujem Vám, že to bude Váš letný koláčik number one :)
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 400 ml pochúťkovej smotany
- 3 žĺtka
- 3 PL špaldovej múky
- 1 vanilkový lusk
- med/cukor podľa chuti
- čerešne/višňe
Lístkové cesto si rozprestrieme na tortovú formu. Ak nám nevyjde, zvyškami pozliepame, aby bolo po celom obvode.
Čerešne si odkôstkujeme, rozštvrtíme a poukladáme na lístkové cesto.
Pochúťkovú smotanu si ručne vymiešame so všetkými ingredienciami, nalejeme na koláč a uhladíme.
Dáme piecť na 160 stupňov 25 min, potom trúbu vypneme a necháme ešte dôjsť 10 min. Koláčik nám vybehne, netreba sa báť, on klesne. Koláčik vyberieme, necháme vychladnúť, na vrch vyšlaháme šlahačku a ozdobíme ovocím.
Kapustový šalát
rýchly, ľahký a vďačný…ako príloha k čomukoľvek :)
Čo budeme potrebovať :
- 1 malá červená kapusta taká "do ruky"
- 1 väčšia mrkva
- 1 ks jarná cibuľka
- 2-3 PL pochúťková smotana
Postup prípravy:
Kapustu si nastrúhame na stroji, na jemno. Nastrúhame mrkvu, nakrájame najemno cibuľku. Všetko spolu premiešame, osolíme, pridáme cukor a rukou poriadne miešame 1-2 minuty..je dôležité ručne, aby kapusta mierne zmäkla a pustila šťavu. Trošku octu, prípadne citrón, ak chcete aromatickejší tak tekvicový olej, v prípade neutrálnej chuti použijeme olivový olej. Dochutíme 2-3 PL pochúťkovej smotany.