Najbližšie debničku doručíme:
/ / / /
Objednávky prijímame do:
Váš košík je prázdny

Recepty

Milí debničkári,

Tinka Karmažín

volám sa Tinka Karmažín a od dnešného dňa budem pre Vás v Liptovskej debničke pripravovať recepty. Mojou snahou bude, aby sa každá minúta strávená v kuchyni premenila na gurmánsky zážitok. Aby ste navarili zdravo, rýchlo a chutne - to je moje heslo. Toto všetko popretkávané prírodou, zeleninou, ovocím, bylinkami a koreninami, ktoré tak veľmi milujem ♥ takže všetci, ktorí chcete zdravo variť, piecť, skúšať nové, ale aj osvedčené z tradičnej kuchyne a ochutnávať zážitkovú gastronómiu nechajte sa inšpirovať :)

Bon apetit a veľa zábavy v kuchyni

Jarná tekvicová

Jar je tu a s ňou konečne po dlhej zime aj zeleninka. Spravte si túto bleskovú krémovú polievočku a doplňte do tela potrebné vitamíny

Na 1,5- 2 litre polievky potrebujeme :

  • 1/2 tekvice
  • 1 cuketa
  • 2 petržleny
  • 2 strúčiky mladého cesnaku
  • 10 ks mladého hrášku
  • Rasca, bobkový list, soľ, korenie, červená paprika, pažítka, petržlenová vňať, kôpor podľa chuti.

Na masle si osmahneme nakrájaný cesnak, rascu, červenú papriku a trošku múky na zápražku. pridáme nastrúhanú tekvicu, cuketu a petržleny, nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať krátko osmahneme a podlejeme vodou. Pridáme bobkový list, príp. kôpor. Varíme 10 min, polievku dochutíme pomletým korením, soľou, cukrom, troškou muškátového oriešku a citrónovou štavou/octom. Vyberieme bobkový list a polievku parkrát ponorným mixérom rozmixujeme. Nie úplne dohladka, len párkrát, aby sa nám chute prepojili. V prípade chuti môžete pridať mlieko/smotanu.

Čerešňový smotanový koláč

môj milovaný najobľúbenejší koláčik <3 expresný, šťavnatý, jarný!

Keď vám zavolá návšteva, že o pol hoďku sú u vás, vytiahnite tento chuťovo dokonalý recept :) Garantujem Vám, že to bude Váš letný koláčik number one :)

Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 400 ml pochúťkovej smotany
  • 3 žĺtka
  • 3 PL špaldovej múky
  • 1 vanilkový lusk
  • med/cukor podľa chuti
  • čerešne/višňe

Lístkové cesto si rozprestrieme na tortovú formu. Ak nám nevyjde, zvyškami pozliepame, aby bolo po celom obvode.

Čerešne si odkôstkujeme, rozštvrtíme a poukladáme na lístkové cesto.

Pochúťkovú smotanu si ručne vymiešame so všetkými ingredienciami, nalejeme na koláč a uhladíme.

Dáme piecť na 160 stupňov 25 min, potom trúbu vypneme a necháme ešte dôjsť 10 min. Koláčik nám vybehne, netreba sa báť, on klesne. Koláčik vyberieme, necháme vychladnúť, na vrch vyšlaháme šlahačku a ozdobíme ovocím.

Kapustový šalát

rýchly, ľahký a vďačný…ako príloha k čomukoľvek :)

Čo budeme potrebovať :

  • 1 malá červená kapusta taká "do ruky"
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 ks jarná cibuľka
  • 2-3 PL pochúťková smotana

Postup prípravy:

Kapustu si nastrúhame na stroji, na jemno. Nastrúhame mrkvu, nakrájame najemno cibuľku. Všetko spolu premiešame, osolíme, pridáme cukor a rukou poriadne miešame 1-2 minuty..je dôležité ručne, aby kapusta mierne zmäkla a pustila šťavu. Trošku octu, prípadne citrón, ak chcete aromatickejší tak tekvicový olej, v prípade neutrálnej chuti použijeme olivový olej. Dochutíme 2-3 PL pochúťkovej smotany.